Nula Lakimiesliiton valtuuskunnassa

Nuoret Lakimiehet ry:llä on kautensa päättävässä Lakimiesliiton valtuuskunnassa kolme edustajaa, Juha-Pekka Hippi, Jaakko Laurila ja Salla Korhonen. Tämänkertaisten vaalien ehdokkaat löydät täältä.

Näin valtuuskunnan vaalien alla Jaakko lupautui kertomaan, millaista valtuuskunnassa kuluvalla kolmivuotiskaudella on ollut ja miksi tulevissa valtuuskunnan vaaleissa kannattaa käyttää äänioikeuttaan.

Äänestä nuori lakimies valtuuskuntaan! Lakimiesliiton valtuuskunnan vaali 6.10.-4.11.2015

Fiiliksiä valtuuskunnan kuluneesta kaudesta

Valtuuskunta oli itselleni osittain tuttu jo opiskeluajoilta, koska opiskelijajärjestöillä on siellä oma kiinteä edustuksensa. Kausi 2012–2015 Nulan edustajana oli kuitenkin mielenkiintoinen kokemus, hieman formaalista meiningistä huolimatta.

Kahdesti vuodessa kokoontuvan valtuuskunnan päätöksenteko keskittyy liiton suurempiin linjoihin ja talouden ohjaamiseen. Käytännön toimintaa hoitaa liiton hallitus, jonka kokoonpanon valtuuskunta päättää. Asioiden käsittely on 44 jäsenen valtuuskunnassa yleensä melko muodollista. Vähänkään räväkämmät hetket kauden aikana liittyivät keskusteluun varojen käytöstä. Menokuriin pyrittiin, vaikka Lakimiesliiton 70-vuotisjuhlallisuudet kaudelle osuivatkin.

Mieleenpainuvin avaus oli se, että valtuuskunta pohdinnan jälkeen päätti valtuuttaa Lakimiesliiton hallituksen ottamaan aktiivisesti kantaa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Ei meno ihan muumioitunutta siis kuitenkaan ole. Kauden aikana hyväksyttiin myös kaksi uutta opiskelijajärjestöä Lakimiesliiton jäsenyhdistyksiksi, Itä-Suomen yliopiston Judica sekä Åbo Akademin Stadga.

Kannattaako äänestää ja ketä?

Nulalla on pitkään ollut kolme edustajaa valtuuskunnassa. Neljäs paikka oli jo 2009 vaaleissa lähellä ja 2012 vaaleissa lisäpaikka jäi vain muutaman äänen päähän. Yleisesti äänestysprosentti on suhteellisen alhainen ja siten marginaalit äänestyksessä ovat hyvin pienet. Yhdenkin äänen painoarvo on suuri.

Valtuuskunnan jäsenet tulevat kukin omista taustajärjestöistään, joka vaikuttaa myös päätöksentekoon. Ikäjakauma on vahvasti kallellaan vanhemman polven juristien suuntaan. Nuorten ääntä ja näkemyksiä on siten äärimmäisen tärkeää tuoda päätöksenteossa esiin tasaisin väliajoin.

Tietyn ammattikunnan juristien sijaan Nula edustaa kaikkia eri alojen lakimiehiä tasapuolisesti. Uran alkupuoliskolla olevien lakimiesten aseman varmistaminen työelämässä on tärkeä tehtävä. Muut tahot eivät tätä valtuuskunnan päätöksenteossa erityisesti painota.

Tuleva toimikausi tulee varmasti olemaan edunvalvonnan näkökulmasta keskimääräistä merkityksellisempi. Valtuuskunta ansaitsee tuoretta ja reipasta otetta tähän päätöksentekoonsa. Äänestäkää siis hyvin!

Kuinka ottaa Jaakon neuvosta vaari eli miten ja milloin äänestää

Lakimiesliiton valtuuskunnan vaali järjestetään postivaalina 6.10.2015–4.11.2015. Äänioikeutettuja vaalissa ovat Suomen Lakimiesliiton jäsenet ja äänestysmateriaali toimitetaan äänioikeutetuille lähipäivinä. Tarkkaile siis postiasi ja käytä äänioikeuttasi!

Jos postilaatikot eivät osu reitille, oman vaalikirjekuorensa voi kiikuttaa myös Nulan (k)va(rt)aalikaljoille, jolloin Nula toimittaa kirjeen perille puolestasi.  Älä jätä välistä viimeistä mahdollisuuttasi äänestää postivaalissa!

Teksti: Jaakko Laurila ja Iina-Mari Supperi

Nuoret Juristit ry