Nula vieraili nuorten juristikansanedustajien luona

Nulalaiset tutustumassa juristikansanedustajien toimeen Anttien Kurvinen (seisomassa) ja Häkkänen (Kurvisen oikealla puolella) johdolla.

Nulalaiset tutustumassa juristikansanedustajien toimeen Anttien Kurvinen (seisomassa) ja Häkkänen (Kurvisen oikealla puolella) johdolla.

Nuoret Lakimiehet kokoontuivat huhtikuisena keskiviikkoiltapäivänä eduskunnan kansalaisinfossa siirtyäkseen turvatarkastuksen läpi Pikkuparlamenttiin tutustumaan eduskunnan toimintaan. Illan isäntinä tulivat toimimaan nuoret ensimmäisen kauden kansanedustajat ja lakimiehet Antti Häkkänen kokoomuksesta sekä Antti Kurvinen keskustasta.

Antti Häkkänen valmistui Helsingin yliopistosta talvella 2013 ja työskenteli ennen kansanedustajaksi siirtymistään pääministeri Jyrki Kataisen sekä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikon erityisavustajana. Häkkänen valittiin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Antti Kurvinen on valmistunut Lapin yliopistosta vuonna 2013. Ennen kansanedustajaksi siirtymistään Antti työskenteli vaasalaisessa asianajotoimistossa. Kurvinen valittiin eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa Vaasan vaalipiiristä.

Vierailu alkoi isäntien lyhyellä esittäytymisellä. Antit kertoivat hakeutumisestaan oikeustieteen opintoihin sekä juristin näkökulmasta lainsäädäntötyöhön. Molemmat toimivat puolueidensa nuorisojärjestöjen puheenjohtajina ennen valmistumistaan ja tunsivat hyvin toisensa ennen kansanedustajiksi tulemistaan.

Molemmat Antit toimivat perustuslakivaliokunnan jäseninä. Vierailun aikana yleisöä kiinnosti kuulla, minkälaista työ perustuslakivaliokunnassa on. Perustuslakivaliokunnan rooli lakien perustuslainmukaisuuden ennakollisena valvontaelimenä sekä asiantuntijoiden rooli valiokunnan työskentelyssä herätti keskustelua. Antit kertoivat kansanedustajan työstä ja siitä, miten se on kaikkea muutakin kuin täysistuntoihin ja valiokuntatyöskentelyyn osallistumista. Yksittäiset hauskat tarinat vaalikentiltä ja kansalaispalautteesta auttoivat ymmärtämään sitä moninaista tehtäväkenttää, johon kansanedustajat tehtävänsä aikana saavat tottua. Keskustelu oli rentoa ja osallistujilta paljon kysymyksiä.

Eduskuntavierailu oli hyvin suosittu, minkä vuoksi suunnitelmissa on toteuttaa mahdollisesti toinen vierailu myöhemmin syksyllä. Kun paikalle saatiin useampi kansanedustaja, oli mahdollisuus todelliseen keskusteluun. Tilaisuuden jälkeen osallistujat poistuivat hymyssä suin aurinkoiseen kevätiltaan.

Teksti ja kuva: Otto Meri

Nuoret Juristit ry