Seminaari kansainvälisestä urasta 25.9.2018

Nula järjesti HPP Asianajotoimistossa  seminaarin kansainvälisen uran luomisesta nuorille juristeille 25.9.2018. Seminaariin ilmoittautui saman tien 50 osallistujaa.

Illan aloitti Yhdysvaltain entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck esityksellään juristin työn muutoksesta teknologian kehittyessä. Oreckin esitys inspiroi useita ajattelemaan tulevaisuutta, jossa koneet tekevät jo ison osan perinteisistä juristin työtehtävistä. Yleisölle tehtiin selväksi, ettei konetta vastaan kannata kilpailla laskennassa tai kaavamaisissa tehtävissä. Sen sijaan Oreck kehotti nuoria juristeja harjoittamaan luovaa ja kaavamaisesta poikkeavaa ajattelua, mihin avuksi löytyy lukuisia luovuudesta kertovia kirjoja.

Tämän jälkeen paneelikeskustelijat kertoivat omista urakokemuksistaan ja asioista, joita tulisi miettiä kansainvälistä uraa suunnitellessa. Esiintyjät yhtämielisesti painottivat kansainvälistä uraa suunnittelevia nuoria juristeja miettimään sitä, miksi ulkomaille ylipäätään haluaa; haluaako työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä vai enemminkin vain muuttaa ulkomaille. Monikulttuurisia ympäristöjä voi löytää myös kotimaasta ja toisaalta pelkästään ulkomaille suuntaaminen ei takaa monikulttuurista ympäristöä. Nämä asiat tulisi ottaa huomioon päätöksenteossa, samoin kuin kunkin oma elämäntilanne.

Paneelissa olivat mukana nykyinen kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen, jolla on kokemusta oikeudellisen asiantuntijan tehtävistä Kosovossa; Sari Haukka kemikaalivirastosta kertomassa työskentelystä EU:n virastoissa sekä nykyisin Metsä Groupilla yritysjuristina työskentelevä Michael Ristaniemi, joka kertoi yritysjuristin ja tutkijan urasta ulkomailla. Paneelin jälkeen osallistujat ja panelistit viihtyivät hyvän tovin seminaaritilassa keskustellen ja toisiinsa tutustuen. Tutustumista siivitti Kyrö Distilleryn tarjoamat Napue GT:t.

Tapahtuman suuri suosio osoitti, että tällaisille tapahtumille on kysyntää, joten yleisön pyynnöstä järjestettäköön vastaava tapahtuma ensi vuonnakin. Hallitus ottaa myös jäsenistöltä mielellään vastaan ideoita niin asia- kuin muunlaisista tapahtumista.
-Jesse Viljanen ja Olli Kuusi
Nuoret Juristit ry