Suoraa puhetta tuomioistuinharjoittelusta 20.3.2019

Nuoret Lakimiehet ry järjesti 20.3.3019 HPP Asianajotoimisto Oy:n tiloissa Helsingissä kevätseminaarin aiheena ”Suoraa puhetta tuomioistuinharjoittelusta”. Seminaarissa käsiteltiin uudistunutta hakuprosessia, ja neljä tällä hetkellä tuomioistuinharjoittelua suorittavaa tai äskettäin sen suorittanutta panelistia kertoivat omiin kokemuksiinsa perustuen harjoittelun sisällöstä ja siitä, mitä harjoittelusta lopulta jäi käteen.

 

Panelistit kertoivat, että harjoittelu toi itsevarmuutta ja uskoa omaan tekemiseen. Johtamiskyvyt, ihmistuntemus ja tilannetaju kehittyivät. Tuomioistuintoiminnasta (asiaryhmistä ja itse prosessista) sai vuoden aikana hyvin kattavan kuvan, ja nyt käräjäsaliin on paljon helpompi lähteä.  

 

Harjoittelun huonompina puolina panelistit toivat esiin erityisesti palkan, jonka ei koeta olevan oikeassa suhteessa työn vastuullisuuteen, vaativuuteen ja määrään nähden. Työmäärä oli huomattava ja siihen kuului myös paljon ”bulkkityötä”, joka ei ollut ammatillisesti kovinkaan kehittävää. Epäkohdista huolimatta lähes kaikki panelistit olivat sitä mieltä, että plussan puolelle jäi ja ettei auskultoinnista ole ollut haittaakaan.

 

Uudessa hakujärjestelmässä hakeneet kertoivat, että haastattelu tuntui hyvin tavanomaiselta työhaastattelulta. He kehottivat myös hakemaan kaikkiin niihin käräjäoikeuksiin, joihin oikeasti olisi valmis lähtemään vuodeksi.

 

Entä suosittelisivatko panelistit tuomioistuinharjoittelua? Aivan varauksetta kaikki eivät harjoittelua jokaiselle juristille suosittele, vaan toivat esiin, että muutakin ammatillisesti kehittävää voi keksiä vuoden ajaksi. Jos tuomioistuinharjoitteluun lähtee, täytyy tuomioistuinpuolella työskentelyyn olla edes hieman kipinää.

 

Nula on seurannut tuomioistuinharjoittelun hakujärjestelmän uudistamista. Keväällä 2018 Nula toteutti ensimmäiselle uudelle hakukierrokselle osallistuneille tarkoitetun kyselyn, jonka tuloksista voit lukea lisää täältä.

 

Lisää tietoa tuomioistuinharjoittelusta löydät Nulan sivuilta  ja tuomarinkoulutuslautakunnan sivuilta: https://oikeus.fi/tuomioistuimet/fi/index/lautakunnat/tuomarinkoulutuslautakunta/tuomioistuinharjoittelu_0.html.

 

Haku vuoden 2020 tuomioistuinharjoittelupaikkoihin avautunee maaliskuun 2019 loppupuolella.  

 

Kiitokset panelisteille, osallistujille ja HPP:lle!

Nuoret Juristit ry